HOE WERKT HET?

Stap 1:

Voorbereiding

De ondertitelaar bereidt het event voor door zich in te lezen over het onderwerp, beschikbare documentatie door te nemen en zijn, haar of hun spraakprofiel aan te vullen met relevante termen. 


Het is dus belangrijk dat de organisator zo veel mogelijk informatie doorspeelt: agenda van de vergadering, lijst met namen van sprekers, script, kladversie van een statement, we kunnen het allemaal gebruiken.


Bij semilive-ondertiteling gaan we in dit stadium het event al in ondertitels gieten en wordt er zelfs eindredactie op deze ondertitels voorzien. De manier waarop dit gebeurt, hangt af van het event: is het een virtueel event, dan werken we met het beeldmateriaal dat uitgezonden zal worden. Is het een fysiek event zoals een theatershow, dan wonen we minstens twee volledige repetities bij en gaan we aan de slag met het scenario van het stuk.


Afhankelijk van de aard van het event, wordt er een team samengesteld van een, twee of drie ondertitelaars of schrijftolken.

Stap 2:

Technische test

Voor aanvang vindt er een technische test plaats: we testen of de voorziene set-up voor uw event naar behoren werkt. We hoeven hiervoor niet altijd ter plaatse te zijn.


Bij grote events zijn we aanwezig tijdens de dry-run en bouwen een dag op voorhand op.

Stap 3:

Aan de slag

Wanneer het grote moment is aangebroken, gaat het ondertitel- of schrijftolkteam aan de slag. We gebruiken hiervoor spraakherkenning: elke ondertitelaar beschikt over persoonlijke spraakherkenningssoftware die op punt werd gesteld tijdens de voorbereiding.


Vervolgens gaat de ondertitelaar respeaken, oftewel samenvattend herhalen, wat er gezegd wordt. Tegelijk worden eventuele spraakherkenningsfouten verbeterd, waarna de ondertitels worden uitgezonden met onze ondertitelsoftware.


Net als bijvoorbeeld tolken vergt live-ondertitelen  en schrijftolken hyperconcentratie van de ondertitelaar. Het is daarom zeer intensief en dat is ook de reden waarom er bij langere events met twee ondertitelaars in tandem wordt gewerkt.

Stap 4:

Eindresultaat

De ondertitels worden automatisch via onze ondertitelsoftware naar het doelplatform gestuurd. Dit kan via een API-token, maar er zijn ook andere mogelijkheden op maat van uw event. Zo kunnen we ook een output genereren van het beeld met geïntegreerde ondertitels die dan vervolgens via een screencapture wordt uitgezonden.


Bij real-time transcriptie of schrijftolken in de zaal kan het transcript weergegeven worden op het presentatiescherm, een apart scherm of zelfs op de smartphone van de toeschouwer.


Live-ondertiteling gebeurt onder zeer hoge tijdsdruk, daarom kan het zijn dat de ondertitels minder elegant verdeeld of gespatieerd worden. Het kan ook gebeuren dat je on air ziet dat er een foutje wordt verbeterd.


Bent u op zoek naar een onberispelijk eindresultaat? Dan raden we aan om een delay in de uitzending in te bouwen om zo de ondertitelaars meer ruimte te geven.

Nog vragen? Ga naar de FAQ of boek een persoonlijke demo!

Eerder fan van contactformulieren?
Hieronder vindt u een prachtexemplaar!